Battonya

BATTONYAI HŐSÖK EMLÉKNAPJA

Száz esztendővel ezelőtt, 1918. november 11-én írták alá az I. világháborút lezáró fegyverszüneti egyezményt. A centenárium alkalmából településünkön a Fodor Manó Helytörténeti Egyesület, a Magyar Honvédség, Battonya Város Önkormányzata, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Református Egyházközség szervezésében egész napos rendezvénysorozattal tisztelegtünk az I. világháború hősei előtt, akik életüket áldozták a hazáért.

 A nap nyitóprogramjaként a könyvtárban az I. világháború helyi vonatkozásairól hallhattunk előadást Ménesi György nyugalmazott középiskolai tanár előadásában, majd Juhász László százados a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának irodavezetője beszámolójában az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerről kaptunk információkat.

 A rendezvény a Siklódi Lőrincz székely szobrászművész által készített Hősök szobránál folytatódott, ahol emlékezőbeszédet mondott Marjai János polgármester úr és a Magyar Honvédség 101-es, Fekete Imre Területvédelmi zászlóalja képviseletében Lipták József alezredes úr. Dr.Rimayné Roczkó Zsuzsanna Wass Albert Gyertyaláng c. versének részletével emlékezett az elesett katonákra. Az ünnepségen közreműködött a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara és Díszalegysége.

 Ezt követően került sor a református temetőben a felújított obeliszk átadására, melyet Kovács Árpád református lelkész áldott meg.

A délutáni program első részében a Fodor Manó Helytörténeti Egyesület által kiadott Battonyaiak a Nagy Háborúban c. kiadvány bemutatóján vehettek részt az érdeklődők. Az esemény háziasszonya Varga Márta kommunikációs szakember kérdéseire válaszolva Balázsné Szabó Erzsébet és Szabó Tünde mutatta be a kötetet.

Az egész napos rendezvénysorozat zárásaként a Művelődési Házban a békési Belencéres néptáncegyüttes „Mikor mentem a faluból kifelé…” című, az I. világháborút felidéző élőzenés táncjátékát láthattuk, akiket a Suttyomba zenekar kísért.

A Battonyai Hősök Emléknapja programjai méltó módon emlékeztek a Nagy Háborúban elesett katonákra, köztük az 516 hősi halált halt battonyai áldozatra. TISZTELET A HŐSÖKNEK!